Sănătatea începe cu apa pe care o bei.
Împreună, pentru o hidratare sănătoasă.
Beneficiile utilizării unui dedurizator de apă în casa ta
Dedurizatoarele de apă oferă numeroase beneficii pentru casa ta. Prin instalarea unui dedurizator de apă, poți preveni acumularea de calcar, care poate deteriora conductele și aparatele tale. Acest lucru nu doar că prelungește durata de viață a sistemului de instalații sanitare al casei tale, dar îmbunătățește și eficiența aparatelor care folosesc apă, cum ar fi mașinile de spălat și mașinile de spălat vase. În plus, apa dedurizată este mai bună pentru pielea și părul tău, lăsându-le mai moi și mai sănătoase după fiecare spălare. Cu mai puțin detergent și produse de curățare necesare, vei economisi bani și vei reduce amprenta ecologică.
Cum te ajută un dedurizator de apă să economisești
Investiția într-un dedurizator de apă poate duce la economii semnificative pe termen lung. Apa dură poate provoca acumularea de calcar în instalațiile tale sanitare, ceea ce reduce eficiența încălzitorului de apă și crește facturile de energie. Folosind un dedurizator de apă, poți menține eficiența aparatelor tale și reduce consumul de energie. În plus, apa dedurizată reduce cantitatea de săpun și detergent necesare pentru curățenie, ceea ce înseamnă că vei cheltui mai puțin pe produse de curățare. Durata de viață prelungită a aparatelor și costurile reduse de întreținere sunt alte moduri prin care un dedurizator de apă te poate ajuta să economisești bani.
Îmbunătățirea calității vieții tale cu un dedurizator de apă
Un dedurizator de apă poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții tale, oferind apă mai curată și mai moale pentru utilizarea zilnică. Apa dedurizată ajută la obținerea unui rufe mai curate și mai moi, cu culori mai vibrante. În bucătărie, vasele, paharele și tacâmurile vor fi impecabile și fără pete de apă. În plus, îmbăierea în apă dedurizată poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii și părului tău. Prin reducerea prezenței mineralelor dure, un dedurizator de apă face ca rutinele tale zilnice să fie mai plăcute și locuința ta mai confortabilă.
Ce probleme cauzează apa dură?
Apa dură conține o cantitate foarte mare de minerale, îndeosebi calciu și magneziu. În termeni populari, i se mai spune „apă calcaroasă”. În multe zone din țara noastră locuitorii se confruntă cu situația folosirii unei ape dure în activitățile lor casnice, așadar vorbim de o problemă destul de răspândită. Apa dură are o alcalinitate accentuată, adică un PH ridicat.
Efectele apei dure pentru sănătatea oamenilor, mai ales în concentrație mare, sunt de luat în considerare. Deși nu toate persoanele se pot confrunta cu probleme medicale, putem menționa că:
● în timp se pot dezvolta pietre la rinichi;
● există riscul apariției unor boli dermatologice la nivelul pielii corpului și a părului, din cauza reducerii barierei naturale de protecție. Pielea și părul pot deveni aspre la atingere.
Totodată, apa dură prezintă efecte negative și pentru aparatele casnice și instalațiile sanitare, după cum urmează:
● degradează și colmatează țevile prin depunerile de calcar pe care le creează;
● poate reduce durata de exploatare a instalațiilor sanitare și a echipamentelor, precum uzura boilerului sau a bateriilor sanitare;
● apar cheltuieli cu înlocuirea aparatelor electrocasnice care utilizează apă dură, cum ar fi fierbătorul electric sau mașina de spălat.
Cum afli simplu dacă ai apă dură!
Cel mai simplu mod este prin observație. Așadar, vezi dacă bateriile sanitare au urme de calcar, respectiv dacă fierbătorul de apă prezintă reziduuri de calcar la interior. Totodată, dacă după îmbăiere ai un păr aspru, fără a te știi cu această problemă, este foarte posibil să fie de vină apa dură cu care te-ai spălat.
Încă un test simplu ar fi cu un pahar. Spală un pahar curat și lasă-l să se usuce în mod natural, fără să îl ștergi în vreun fel. Dacă va prezenta urme, atunci există o cantitate de săruri, adică o apă dură.
Totuși, un mod profesionist și concludent este printr-un test efectuat într-un laborator de specialitate. În urma probei de apă, va rezulta un raport complet cu toate substanțele din componența ei. O alternativă să afli dacă ai apă dură ar fi prin achiziționarea unui kit de testare a apei la domiciliu sau in sediul nostru.
Cum funcționează dedurizatorul?
În spatele funcționării dedurizatorului se află un proces chimic. Rășina cationică, regăsită sub forma unor granule, are rolul de a absorbi și schimba ionii de calciu și magneziu cu ionii sodiu sau sare. Acest proces se efectuează în momentul în care apa dură pătrunde în dedurizator și traversează rășina. Ionii de calciu și magneziu vor rămâne fixați de această rășină.
Un dedurizator apă de apartament (sau casnic) funcționează în trei pași simpli:
Apa dură intră în stația de dedurizare;
Mineralele de calciu și magneziu sunt atrase de rășina de dedurizare, care le elimină din apă;
Rezultă o apă fără calcar, care poate fi folosită în locuință.
Este important de știut că un dedurizator are o eficiență mult mai ridicată față de filtrele de apă, dar și un rol mult mai complex. Prin urmare, filtrele de apă montate la robinet purifică apa potabilă, cea mai comună problemă în rețeaua publică fiind mirosul de clor, pe când un dedurizator rezolvă problemele legate de apa dură pe care le-am menționat chiar la începutul articolului. Ele au întrebuințări diferite, dar pot fi folosite concomitent într-o locuință.
Întreținere și instalare dedurizator!
Întreținerea unui dedurizator este una relativ simplă. Modelele moderne sunt fiabile și, în principiu, trebuie doar să adaugi tablete de sare în rezervorul dedicat. Tabletele de sare sunt singurele consumabile de care trebuie să te preocupi constant. Consumul de sare al dedurizatorului diferă de la producător la producător. Există dedurizatoare care consumă 120 gr. sare/ litru de rășină, dar și modele care consumă 150 gr. sare/ litru de rășină. Așadar, cu aceste valori și împreună cu numărul de litri totali de rășină ai dedurizatorului, poți face un calcul pentru a afla ce cantitate de sare ai nevoie pentru o regenerare.
De asemenea, verificarea, curățarea și înlocuirea filtrelor este importantă pentru buna funcționare a acestuia. Rășina poate avea o durată de viață de până la 10 ani, însă în condiții normale de utilizare. O dată pe an recomandăm verificarea lui de către un tehnician specializat.
Instalarea unui dedurizator poate fi complicată dacă nu ai cunoștințele tehnice necesare. În principiu, este vorba de cunoștințe în instalații sanitare. De exemplu, la o casă cu stație de pompare/ hidrofor, dedurizatorul se instalează înaintea centralei termice și a boilerului. De asemenea, înaintea dedurizatorului este ideal să existe un filtru de particule pentru a opri eventualele reziduuri și a proteja stația de dedurizare.
CE SUNT ȘI CUM FUNCȚIONEAZĂ FILTRELE CU OSMOZĂ INVERSĂ?
Osmoza este un fenomen natural care se manifesta in situatia in care doua lichide cu concentratii diferite de ioni (materii dizolvate in apa) sunt separate printr-o membrana semipermeabila. Ca urmare a actiunii fortelor de difuzie are loc un transfer de molecule de apa dinspre lichidul cu concentratie mai mica de ioni spre lichidul cu concentratie mai mare de ioni, pana cand concentratiile celor doua lichide devin egale.
Membrana semipermeabila nu permite difuzia materiilor dizolvate din solutia mai concentrata spre solutia cu concentratie mai scazuta, ci numai difuzia moleculelor de apa spre solutia mai concentrata. Aceasta deplasare de lichid genereaza o diferenta de nivel care va produce o diferenta de presiune pe membrana, numita presiune osmotica.
Aplicand solutiei concentrate o presiune superioara presiunii sale osmotice, se genereaza procesul invers osmozei, apa din lichidul mai concentrat va trece fara saruri prin membrana in solutia mai putin concentrata, pierzandu-si salinitatea.
Pentru a reduce nivelul salinitatii ( saruri : nitrati, sulfati, fosfati ) precum si pentru purificarea apei, se foloseste procedeul de osmoza inversa.
Materiile organice si anorganice dizolvate in apa de intrare precum si microorganismele au dimensiuni moleculare mult mai mari decat porii ultrafini ai membranei semipermeabile si nu pot trece spre partea cu apa filtrata. Astfel pe partea cu apa filtrata se acumuleaza numai moleculele de apa, impuritatile din apa de intrare fiind retinute de membrana semipermeabila.
Randamentul osmozei inverse este undeva intre 10 – 25%. Cu alte cuvinte din cantitatea de apa care intra in filtru, doar un procent intre 10 – 25% ajunge la consum. Restul apei este rejectata (aruncata la canalizare print-un furtun special montat pentru asta). Daca nu esti ecologist nu cred ca te va deranja cest aspect. Este bine totusi sa nu risipim resurse precum apa dar daca este nevoie de osmoza inversa nu prea avem ce face.
Procentul de permeat (apa care ajunge la consum) depinde in mod direct de presiunea apei si de temperatura acesteia. Cu cat presiunea este mai mare cu atat procentul de permeat va fi mai mare. Pentru o presiune mai mare este nevoie de pompa de presiune.
Montajul osmozei inverse
Purificatorul se monteaza sub chiuveta iar pe chiuveta se monteaza doar un robinet pentru a facilita consumul de apa.
Aspect osmoză inversă
Exista multe modele de filtre cu osmoza inversa, unele compacte, altele mai mari, altele cu mai putine trepte de filtrare etc.
Ce anume filtrează și elimină din apă osmoza inversă?
Mai jos gasesti un tabel cu contaminanti ce pot fi indepartati de catre membrana de osmoza inversa. Tot aici gasesti si procentul posibil de filtrare. Da, exista un procent de filtrare. Osmoza inversa nu elimina in totalitate un anumit contaminant si de aceea, intotdeauna trebuie calculat daca contaminantii dintr-o anumita apa pot fi indepartati si in ce procent raman in apa. In acest fel poti afla daca apa filtrata prin osmoza inversa (permeatul) are rezultatul dorit de consumator (apa buna de baut sau apa pentru o alta aplicatie). Finetea de filtrare a unei membrane de osmoza inversa este de 0.0001 microni (proximativ cam de 1000 de ori mai mic decat un fir de par).
Certainly! Here's the list in eight columns:
| Element | %indepartat | Element | %indepartat | Element | %indepartat | Element | %indepartat |
|---------------|------------|---------------|-------------|-----------------|------------|---------------|------------|
| Bariu | 97% | Potasiu | 92% | Bicarbonati | 94% | Radiu | 97% |
| Cadmiu | 97% | Seleniu | 97% | Calciu | 97% | Silicati | 96% |
| Crom | 92% | Argint | 85% | Cupru | 97% | Sodiu | 92% |
| Detergenti | 97% | Strontiu | 97% | Fluoruri | 90% | Sulfati | 97% |
| Plumb | 97% | PCB | 97% | Magneziu | 97% | Insecticide | 97% |
| Nichel | 97% | Erbicide | 97% | Nitrati | 80% | | |